Кокосов кекс

Кокосов кекс

Кисело-тръпчивата мътеница ще обогати вкуса на тази рецепта за ароматен и много вкусен кекс с кокос.

Кокосов кекс

30 мин
60 мин
8-10

170 г меко краве масло
260 г (2 ч. ч.) брашно
1 и 1/2 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сол
250 г захар
1 ч. л. ванилова есенция
3 яйца с размер L
250 г (1 ч. ч.) мътеница (суроватка)
150 г (1 и 1/4 ч. ч.) кокосови стърготини

ГЛАЗУРА

2 с. л. мътеница
30 г (1/4 ч. ч.) кокосови стърготини
250 г (1 ч. ч.) пудра захар

Фурната се загрява на 180 С.
Кокосовите стърготини се изсипват в тава и се разстилат на един ред, след което се запичат до златист цвят за около 5-10 минути (следи се да не прегорят).
Огнеупорна, правоъгълна тава за кекс (22 х 11 см) се намаслява и поръсва с брашно.
В купа се смесват брашното, бакпулвера и солта.
В друга по голяма купа с помощта на миксер на средна скорост се разбиват маслото със захарта до получаване на пухкава, кремообразна смес (това ще отнеме около 8-10 минути).
Прибавят се ваниловата есенция, едно по едно яйцата, като след всяко яйце сместа се разбива добре.
Брашното и мътеницата се прибавят на порции (3 пъти) като се редуват, а тестото се разбърква с миксер на ниска скорост.
Накрая се изсипват 150 г (1 и 1/4 ч. ч.) от запечените кокосови стърготини и всичко се разбърква с шпатула.
Тестото за кекса се изсипва в подготвената тава.
Кокосовият кекс се пече 60 минути.
Оставя се да изстине в тава около 60 минути, след което се изважда.
По желание се глазира (рецептата за глазура следва).

ГЛАЗУРА

Пудрата захар се смесва с допълнителните 2 с. л. мътеница до еднородна смес.
Приготвената глазура се изсипва върху охладения кокосов кекс и се поръсва с 30 г (1/4 ч. ч.) кокосови стърготини.

** Адаптирано от Martha Stewart Cocоnut-Buttelmilk Pound Cake
*** Кисело-тръпчивата мътеница ще обогати вкуса на тази рецепта за ароматен и много вкусен кекс с кокос.
**** Ако не обичате глазурите (като мен 🙂 ) можете просто да поръсите готовия кекс с пудра захар като завършек.

***** Ако нямате под ръка мътеница или суроватка, то разредете прясно мляко (250 мл) с 1 ч. л. лимонов сок и го оставете да престои 5 минути, след което използвайте в рецептата.Кокосов кекс 1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s