Морковена торта

carrot-cake                                                                          Carrot cake

400 г моркови, ситно настъргани
4 яйца
250 г захар
240 мл олио
300 г брашно
1 ч. л. сода
1 ч. л. бакпулвер
настъргана кора от 1 портокал
сок от 1 портокал

10 г краве масло
1 ч. л. сол
150 г орехови ядки

КРЕМ

220 г сирене Маскарпоне**
220 г крема сирене тип Филаделфия ***
250 г пудра захар
100 г краве масло със стайна Т

форма с диаметър 22-23 см

1. Огнеупорна тава (22-23 см) се намаслява и набрашнява. Фурната се загрява на 180 С.
2. Орехите се накълцват с ножа на дребно и се запичат на сух тиган до златист цвят, след което се прехвърлят в купа. Добавят се кравето масло, сол и всичко се разбърква добре. Овкусените орехови ядки се оставят настрани, за да изстинат добре.
3. Яйцата се разбиват със захарта много добре (плътна пяна). Без да се спира разбиването на яйцата и захарта, се сипва олио на тънка струйка.
4. Брашното се пресява със содата и бакпулвера и се добавя на части към яйчената смес. Омесва се тесто, което се ароматизира с настъргана кора от портокал. Ако тестото е прекалено гъсто, се прибавя 50 мл портокалов сок.
5. Изсипват се настърганите моркови и ореховите ядки. Тестото се разбърква добре и се разделя на три части **** (при мен излезе ± 1530, които разделих на 512 всяка порция тесто) .
6. В подготвената тава се изсипва 1 порция и блатът се пече 25 минути. Същата процедура се повтаря още два пъти с останалото тесто.
7. Изпечените блатове се охлаждат напълно. Тортата се сглобява, като между блатовете се разпределя кремът (оставя се за покриване отстрани и отгоре). По желание се украсява с допълнително изпечени орехови ядки.
8. Приготвената торта се охлажда минимум 2 часа в хладилник преди поднасянето.

КРЕМ

1. Мекото масло се разбива с пудрата захар и се прибавят двата вида сирене.
2. Сместа се разбива до пухкав и еднороден крем.

**В крема може да бъде използвано само един вид сирене.

****Както при всяка торта би могло да се изпече един блат, който в последствие да се разреже на три, НО с голямо количество тесто, което е доста тежко има голяма вероятност блатът да остане недопечен, затова съветвам да се раздели на три порции и да се пече един след друг.

carrot cake recipe

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s