Грах яхния

pea-stew1Рецепта за Грах яхния- рецeпта за лесна за готвене яхния с грах от българската традиционна кухня. Ако нямате консервиран грах, то използвайте замразен грах.

Грах яхния

10 мин
20 мин
4-6

2 с. л. олио

1 глава кромид лук
1 морков
2 с. л. брашно
1 (800 г) консерва грах
1 ч. л. червен пипер
вода
2 с. л. доматено пюре
1 ч. л. сол
ситно нарязан копър

1. Лукът и морковът се почистват и нарязват на дребни кубчета.
2. В голям, дълбок тиган (тенджера) се сгорещява мазнината. Прибавят се нарязаните лук и морков и се задушава 5-8 минути на умерен огън до омекване.
3. Задушените зеленчуци се поръсват с брашно и всичко се разбърква добре. Прибавят се отцеденият грах и червеният пипер и отново всичко за рецептата се разбърква добре. Сипва се вода, колкото да покрие граха. Всичко се довежда до кипване.
4. Добавят се доматеното пюре и солта и всичко се оставя да ври до сваряване на граха. Яхнията се сваля от котлона и се поръсва със ситно нарязан копър. Грах яхнията се разпределя по чинии и се поднася топла.

pea-stew2

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s