Карфиол с ориз, нахут и къри

Chickpea Curry with RiceБогато на цвят и вкус, кърито на прах придава на рецептата незабравим вкус и цвят, а нахутът добавя към ястието фибри и протеини. А да превърнеш вегетарианска рецепта във веганска рецепта е като детска игра 🙂

порции : 6
време за приготвяне : 50-60 мин

1 глава карфиол
4 ч. л. олио
1 глава кромид лук
сол и смлян черен пипер
400 г ориз
4 ч. л. къри на прах
1 консерва (800 г) нахут
700- 800 мл пилешки (зеленчуков) бульон или вода
125 мл течна готварска сметана

1. Фурната за загрява на 200 С. Карфиолът се почиства, измива и накъсва на розички. Лукът се обелва и нарязва на дребни кубчета.
2. В огнеупорна тенджера се сгорещяват 2 ч. л. олио и карфиолът се запържва  до златист цвят. Прехвърля се в плитка чиния, посолява се и се поръсва с черен пипер на вкус.
3. В същата тенджера се сгорещяват останалите 2 ч. л. олио и се прибавя лукът. Задушава се до омекване, след което се добавят оризът, отцеденият нахут и къри. Всичко се разбърква и готви около 2 минути.
4. Сипват се бульонът (водата) и сметаната и се разбърква. Отгоре се нареждат запържените розички карфиол.
5. Тенджерата се прехвърля във фурната и ястието се пече 10-15 минути, до поемане на течността. Ястието се оставя да “почине” 10 минути преди да се поднесе.
Рецепта за “Карфиол с ориз, нахут и къри” – вкусна вегетарианска рецепта,  ако използвате зеленчуков бульон или вода, а също така може да се превърне във веганска, ако замените обикновената сметана със соева сметана.
Aдаптирано от  Everyday food, October 2011

Chickpea Curry with Rice Recipe

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s