Вафли (гофрети) – 3 рецепти

Три рецепти за вафли (гофрети)

sourdough wafflesГофрети с квас

100 г квас с влажност 100%
400 г брашно
500 г мътеница или вода
3 яйца
60 г захар
50 г олио

В голяма купа се смесват квасът, брашното и мътеницата до еднородна смес. Купата се покрива с целофаново фолио и се оставя за 12 часа на стайна Т.
Прибавят се яйцата и сместа се разбърква добре,  след което се добавят захарта и олиото. Тестото се разбърква до еднородно тесто.
С помощта на черпак се отмерва малко тесто, което се изсипва в гофретника. Пече се докато гофретите добият златист загар.

Рецепта, подходяща за оставащия квас, който остава при захранването на следващата порция квас.  
Получават се вкусни, меки и не толкова сладки гофрети. Ако Ви останат гофрети, можете да ги замразите във фризера. Според вкуса може да бъдат променени количествата на течността, захарта и яйцата.

Гофрети с квас

300 г стар квас
3 яйца
50 г захар
360 г брашно тип 500
80 г пълнозърнесто (ръжено, спелта) брашно
700 г мътеница (вода, мляко)
50 г краве масло, разтопено и охладено
3 ч. л. бакпулвер (ако квасът не е много стар и прегорял, то 1 ч. л. бакпулвер и 1/2 ч. л. сода ще стигнат)

Квасът се отмерва в купа и се прибавят яйцата, захарта и 200 г брашно и 400 г мътеница. Всичко се разбърква добре.
Прибавят се 300 г мътеница и всичко се разбърква.
Добавят се останалото брашно, бакпулверът и се разбърква.
Сипва се маслото, тестото се разбърква до еднородност и се използва веднага.
С помощта на черпак се отмерва малко тесто, което се изсипва в гофретника. Пече се докато гофретите добият златист загар.

Рецепта, която ползвам доста често, тъй като не се нужда от изчакване, а и също помага в изразходване на остатъчния квас. Същото така се получават много гофрети, които замразявам.
Децата обичат сутрин да извадят замразените гофрети и да ги изпекат в тостера (по този начин гофретите се размразят и се запичат).

Гофрети с мая

300 г брашно
300 г мътеница (прясно мляко)
1 г суха мая
3 яйца
75 г захар
50 г краве масло

В купа се смесват мътеницата, брашното и маята. Всичко се разбърква много добре и купата се покрива. Оставя се да престои 8 часа при стайна Т. Готовото тесто ще увеличи обема си и ще бъде блястящо, покрито с мехури.
Маслото се разтопява и се оставя да изстине. Яйцата със захарта леко се разбиват с вилица и се изсипват в купата с брашното. Добавя се маслото и тестото се разбърква  добре.
Гофретите се пекат веднага.

Подходяща рецепта за гофрети, в коята продуктите са взаимнозаменяеми – кравето масло с олио, мътеницата с прясно мляко. Изстиналите гофрети отлично се замразяват.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s