Бърз хляб с Чедър

Quick bread with Cheddar recipeБърз хляб или солен кекс е добра алтернатива, когато няма време за приготвяне на тесто с мая или квас, а има спешна нужда или просто разнообразие за обяд или вечеря. 

Бърз хляб с Чедър

270 г брашно
2 ч. л. бакпулвер
2 ч. л. суха горчица
1 с. л. захар
1/2 ч. л. сол

2 яйца
3 с .л. олио
225 мл прясно мляко

250 г  настъргано сирене Чедър

1. Фурната се загрява на 175 С. Огнеупорна правоъгълна тава (20х10 см) се намаслява и набрашнява или се застила с хартия за печене.
2. В средна купа се разбъркват сухите продукти – брашното, бакпулверът, горчицата, захарта и солта.
3. В друга купа се разбъркват течните продукти – яйцата, олиото и млякото.
4. Течното “тесто” се изсипва в купата със сухите продукти и всичко се разбърква няколко пъти, след което се добавя и настърганият Чедър.
5. Тестото се разбърква още няколко пъти и се изсипва в подготвената форма.
6. Хлябът се пече 35-40 минути до готовност.

Този хляб може да бъде основно ястие, придружено със салата за лек обяд или Съхранява се продължително време, ако бъде плътно обвит с целофаново фолио и поставен в хладилник. 

Рецептата е адаптирана от Alton Brown “I’m just here for more food”

Quick bread with Cheddar.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s