Салата от карфиол с яйце

cauli_egg_salad1

Рецептата за тази семпла салата се приготвя изключително бързо и лесно, а ако се добавят малко сирене и хляб, ще стане пълноценен обяд.

Салата от карфиол с яйце

1 твърдо сварено яйце
1/2 глава карфиол

ЗАЛИВКА

1 скилидка пресован чесън
1/2 ч. л. горчица
1 ч. л. оцет
3 ч. л . зехтин
сол и смлян черен пипер

1. Карфиолът се накъсва на розички и се сварява във вряла вода за 3-4 минути или се изпържва за кратко в тигана с 1 ч. л. зехтин.
2. Пресованата скилидка чесън се разбърква с 1/2 ч. л. горчица, 1 ч. л. оцет и 3 ч. л. зехтин до еднородна смес.
3. Свареният карфиол се подрежда в чиния за салата и докато е още топъл се залива с получената заливка.
4. Поднася се топъл или студен, като към салатата се добавя и обеленото, нарязано яйце. Посолява се и се подправя със смлян черен пипер на вкус.

Някога доста нелюбим зеленчук, карфиолът, наричан също и Цветно зеле, стана чест гост на масата, макар да забелязвам, че това си е доста “женски” зеленчук :-). Може би това се дължи на факта, че е с почти нулево съдържание на мазнини, кой знае…

cauli_egg_salad2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s