Панцанела с риба тон, нахут и домати

panzanella tuna, tomato, chickpeas

Страхотна импровизация на хлебната салата от Италия с добавка на риба тон, нахут и репички с вкусен резултат.

Панцанела с риба тон, нахут и домати

2-3 филии хляб с квас
2 с. л. зехтин
2 с. л. винен оцет
470 г (1 консерва) нахут
155 г (1 консерва) риба тон
1/2 краставица
1/2 глава червен лук
сол и смлян черен пипер
500 г чери домати
листа пресен босилек

1. Фурната се загрява на 190 С. Хлебните филии се нарязват на кубчета и се прехвърлят в огнеупорна тава. Поръсват с 1-2 ч. л. зехтин и се разбъркват добре. Пекат се 10-15 минути до златист цвят и хрупкавост. Изваждат се от фурната и се охлаждат.
2. Нахутът се отцежда и измива под течаща студена вода, след което по желание се премахва ципата на всяко зърно нахут (това ще помогне да нямате проблеми със стомаха). Лукът и краставица се обелват и нарязват на дребно. Репичките се почистват, измиват и нарязват на много тънки кръгчета.
3. В купа се разбъркват останалият зехтин и оцетът до еднородна смес. Добавят се нахутът, краставицата, лукът, репичките и отцедената риба тон, като всичко се бърка с вилица внимателно. Поръсва се със сол и черен пипер на вкус.
4. Доматите се измиват и се нарязват на половинки или четвъртинки (според големината им) и се изсипват в купата.
5. Преди понасянето на салатата се добавят крутоните и всичко се разбърква, като се оставя да престои 5-10 минути на стайна Т.  Салатата се поръсва с нарязаните листа босилек и се поднася.
източник : Williams-Sonoma Healthy in a Hurry, by Karen Ansel, MS, RD and Charity Ferreira (Weldon Owen, 2011).

panzanella tuna, tomato, chickpeas recipe.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s