Бананов кекс

banana bread recipe

Бананов кекс

70 г кафява захар
110 г меко краве масло
100 г кисело мляко 3,6 %
280 г брашно тип 500
1 ч. л. сода
щипка сол
2 яйца
70 г сурови фъстъци, накълцани на дребно
4 големи банана, настъргани на едро ренде

Фурната се загрява на 190 С.
Огнеупорна тава с размери 20х11 см се намаслява и набрашнява или се застила с хартия за печене**.
В купа се разбива кравето масло със захарта до кремообразно състояние.
Прибавят се останалите продукти (от киселото мляко до настърганите банани) и бързо се разбърква.
Тестото се прехвърля в тавата и се пече 50-60 минути до готовност. ***
Изпеченият кекс се оставя във формата за 10 минути, след което се изважда и се прехвърля върху метална скара за изстиване.

** Аз приготвям на няколко месеца смес за мазане на форми, така наречената пекарска мазнина и съхранявам в буркан в хладилник. Спестява досадното миене на загорелите частици по тавите, а също така е универсална, тъй като е подходяща както за сладките неща, така и за солените печива, освен това става за мусака, гювеч и т.н
*** Готовността на кекса се проверява като се забоде дървен шиш по средата и при изваждане по него няма полепнало тесто, което означава, че кексът е изпечен напълно.banana bread

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s