Патладжанови краченца

Eggplant

Рецепта с патладжани и лук от турската кухня Patlican Paçası, богата на вкусове и аромати

Патладжанови краченца

1-2 патладжана
2 глави лук

1-2 скилидки чесън
1-2 стръка магданоз
сок от 1/2 лимон

шафран
брашно
сол
захар
олио
зехтин

Патладжаните се обелват, разрязват се на две.
Всяка половина се разрязва по дължина на две, но не докрай (така се образуват краченца като на прасето).
По желание половинките се разрязват на две по дължина и се получават по дебели пръчици.
Получените патладжанови парчета се посоляват и се оставя да се отцедят (20-30 минути).
Междувременно лукът се обелва и нарязва на полумесеци.
Запържва се в сгорещен зехтин (олио) на умерен огън, като се поръсва с щипка захар за карамелен цвят и вкус.
Лукът се пържи до омекване и характерен карамелен цвят (10-15 минути), като се разбърква постоянно и се следи да не изгори.
Отделно се приготвя марината от изстискан сок от 1 лимон, пресован чесън, сол и 1 с. л. зехтин, като всичко се разбърква добре.
Патладжаните се изстръскват от солта и се изстискват от отделения сок.
В купа се сипва 3/4 ч. ч. брашно и 3 с. л. захар, като сместа се разбърква добре.
Подсушените патладжани се овалват в брашнената смес и се запържват от двете страни до златист цвят в сгорещена мазнина на среден огън.
Изпържените патладжани се нареждат в огнеупорна тава.
Отгоре се поливат с приготвената марината и накрая се покриват с карамелизирания лук от тигана.
Фурната се загрява на 200 С.
Патладжаните се пекат 15 минути, след което се изваждат и поръсват със ситно нарязан магданоз и шафран.

В оригиналната рецепта беше посочено 10 минути, но на мен това не ми хареса и затова правих 15, а втория път дори 20.
Също така се твърди, че ако нямаш шафран се губи целият вкус, но не съм съгласна. Пробвах със и без и според мен и двете са много вкусни.
Препоръчвам лукът да се карамелизира малко по-бавно (на по-тих огън) …малко е играчка, но е по-вкусен, когато става почти като каша, но същевременно с това е карамелен.

Eggplant recipe

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s