Гранола (мюсли)

Granola

Много семпла и лесна за изпълнение рецепта за гранола (мюсли), която прави закуската здравословна и даваща много енерия. От продуктите за рецептата ще излезе приблизително 1 буркан (1 л) и 1 буркан (250 мл). Също така не се колебайте да променяте количеството или съставките на тази рецепта. Може да увеличи количество ядки или пък да използвате само един вид ядки, резултатът ще бъде вкусен също 🙂

Гранола (мюсли)

3 ч. ч. овесени ядки
2 с. л. слънчогледови семки
2 с. л. тиквени семки
1/4 ч. ч. микс от сурови ядки (кашу, бадем, лешник, орех и т.н)
5 ч. л. кокосово масло (растително масло или краве масло)
3 с. л. мед или кленов сироп
1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. ванилова есенция

сушени боровинки или стафиди
1 ч. ч. = 250 мл

Фурната се загрява на 160 С.
Ядките се почистват, ако е необходимо и се накълцват с нож на дребно, но не прекалено.
В голяма купа се смесват овесените ядки, семките и накълцаните на дребно ядки.
Добавят се мазнината, меда, солта и ваниловата есенция.
Сместа се разбърква добре и се разпределя в голяма огнеупорна тава (ако не ви се мие тавата, то я покрийте с хартия за печене).
Пече се 10-15 минути и се разбърква, връща се и се пече още 10-15 минути, като се следи да не прегори.
Готовата гранола е златиста на цвят, с характерен аромат на изпечени ядки и кокосово масло.
Охлажда се напълно на стайна Т и се прибавят сушените боровинки и/или стафиди, след което се прехвърля в буркан или плик.
Съхранява се на тъмно и сухо място до 2-3 седмици.
Консумира се с кисело или прясно мляко, като може да се яде и без да бъде накисната в течност.

Granola-recipe

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s