Картофи Фондан (Pommes fondantes)

french-potatoes

Стара френска рецепта, чиято идея е картофите да се сварят в пилешки бульон до готовност, след което леко се притискат до поява на пукнатина и се запичат без капак. Приготвени по този начин вътрешността на картофите поема в себе си бульона, което прави картофите меки и разтапящи се в устата. А крайното запичане от двете страни придава хрупкавост на коричката. Тези картофи отлично подхождат към печено месо или просто със зелена салата с чеснова заливка.

Картофи Фондан (Pommes fondantes)

1 кг пресни картофи (20-25 броя с размер 3-4 см в диаметър)
1 стрък розмарин
450 мл пилешки бульон или вода
2 с. л. зехтин или олио
1 с. л. сол (ако бульонът е солен, то се слага по малко сол)
1 с. л. краве масло

Картофите се измиват, почистват и нареждат в дълбок тиган (25 см), така че да има разстояние между картофите. Сипва се бульонът и се прибавят розмаринът, солта, мазнините и всичко се довежда до кипване.

french-potatoes1
Огънят се намалява, а тиганът се похлупва неплътно.
Картофите се варят 15-20 минути или до изпаряването на половината от течността.
С помощта на чаша, картофите леко се притискат до напукване.
Оставят се да се варят още 15 минути (течността трябва да бъде поета изцяло от картофите) без капак.
Готовите картофи се запичат 5 минути от едната страна и се обръщат внимателно, за да се запекат от другата страна.
Поднасят се горещи, поръсени с див лук или магданоз, копър.

Адаптирано от блога на Ayn .

french-potatoes-recipe

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s