Белгийски вафли с квас

Classic Sourdough Waffles or Pancakes recipe

Ако печете хляб с квас, то винаги при захранването на квас остава активен квас, който доста често се изхвърля. Единственото полезно нещо, което може да се направи, е да се подари на някой желаещ да пече с квас или пък да се приготвят вафли (гофрети), или малките американски палачинки, наречени pancakes.

Белгийски вафли (гофрети) с квас

Вечер

241 г брашно
28 г захар
455 г мътеница или прясно мляко
241 г пшеничен квас, неподхранен

В голяма купа се разбъркват изброените продукти и се покриват. Оставят се за една нощ на стайна Т.

Сутрин

2 яйца
50 г мазнина (кокосово или краве масло, олио )
3/4 ч. л. сол
1 ч. л. сода

В купата се изсипват яйцата, мазнината, солта и содата. Тестото се разбърква добре.
С помощта на черпак се отмерва малко тесто, което се изсипва в гофретника.
Пече се докато гофретите добият златист загар.

Ако решите да печете малки палачинки, то загрейте добре тигана за пържене и го намажете с малко мазнина. От тестото загребвайте със супена лъжица, като за всеки панкейк трябват 2 с. л. от сместа. Печете до златист цвят от двете страни.

Приготвените по тази рецепта гофретите се получават въздушни, хрупкави и без да имат силен кисел вкус, заради голямо количество стар квас. Бялото брашно, ако се замени с ръжено или пълнозърнесто брашно, ще се получат ръжени или пълнозърнести гофрети 🙂

Адаптирано от King Arthur Bakery

Classic Sourdough Waffles or Pancakes

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s