Мусака от тиквички с кайма

mousakka-meat-marrow2

Рецепта за мусака от тиквички, която се приготвя лесно и тъй като е с кайма, е по-засищаща от вегетарианската си сестра.

Мусака от тиквички с кайма

1200 г (4-6) тиквички
сол и брашно за тиквички
олио за пържене

500 г кайма (смес)
1 глава кромид лук
150 мл млени домати
300 мл вода
1 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. смлян черен пипер
1/2 връзка копър
2-3 домата

ЗАЛИВКА

500 мл прясно мляко
3 яйца
3 с. л. брашно
сол и смлян черен пипер на вкус

Тиквичките се почистват, отрязват им се върха и задната част, измиват се и се нарязват на филии.
Поръсват се със сол и се оставят за 30 минути, за да си пуснат водата.
Измиват се и се подсушават, след което се овалват в брашно и се оставят за 15 минути настрани.
Изпържват се в сгорещеното олио от двете страни за кратко.
В отделна купа се смесват каймата, ситно нарязаните лук и копър, червеният и черният пипер, смлените домати и водата.
Сместа се разбърква добре.
Фурната се загрява на 220 С.
В намаслена, огнеупорна тава се нареждат половината от изпържените тиквички, отгоре се разпределя плънката.
Подравнява се и се покрива с останалите изпържени филии тиквички.
Отгоре се нареждат доматите, нарязани на кръгчета.
Мусаката се пече 40-50 минути или докато течността се редуцира почти изцяло.
Докато се пече муската се приготвя заливката, като всичките продукти се разбиват с пасатора добре.
Тавата с муската се изважда от фурната и отгоре се сипва заливката.
Връща се във фурната и се оставя да се готви още 10 минути или докато леко се зачерви заливката.
Готовата мусака с кайма и тиквички се поднася с кисело мляко и поръсена с магданоз (по желание).

Хиляди благодарности на  Жоро Бордовски   за предоставената преди години вкусна рецепта за мусака 🙂 mousakka-meat-marrow3

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s