Panzanella

Panzanella recipeРецепта за италианска салата от домати и хляб, типична за Централна и Южна Италия и носеща името Панцанела. За тази салата се взима стар селски хляб (чабата или багета), но може и да се използва пресен хляб, но задължително трябва да се изпече на скара или в тостер, иначе пресният хляб ще се размекне много бързо.

Panzanella

3 с. л. зехтин
2 с. л. червен винен оцет
1 ч. л. мед
1 скилидка чесън
2-3 добре узрели домати
1 глава червен лук
сол и смлян черен пипер

4 филии ръчен селски хляб (около 2 см дебелина)
2 краставици
босилек

В голяма купа се разбъркват зехтинът, оцетът, ситно нарязаният чесън и мед добре. Прибавят се едро нарязаните домати и обеленият, нарязан на полумесеци лук. Овкусява се с малко сол и черен пипер. Внимателно всичко се разбърква и се оставя да престои 15-30 минути.
Хлябът се препича и нарязва (накъсва) на средни кубчета, а листата босилек се нарязват на едро. Краставиците се обелват, ако има нужда се почистват от семките и се разрязват по дължина на две, след което на полукръгчета.
Преди поднасянето към доматите се добавят хлебните кубчета, краставици и босилек, всичко се разбърква внимателно.Овкусява се със сол и черен пипер на вкус.
Салатата може да се превърне в лек обяд, като се добави накъсана на парчета Моцарела.Panzanella

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s