Тирамису

tiramisù recipeКласическа рецепта за Тирамису – един от най-популярните италиански десерти по света. Много е важно този десерт да престои една вечер, тъй като ще е по-вкусен отколкото току-що приготвен.

Тирамису

400 г Маскарпоне
4 белтъка
4 жълтъка
100 г пудра захар
2 с. л. коняк (Амарето, ром или Марсала)
250 мл силно кафе еспресо
1 опаковка бишкоти
2 ч. л. натурално какао

Кафето се ароматизира с коняка и се оставя настрани.
Жълтъците се разбиват с пудра захар, докато не увеличат обема си 3-4 пъти.
Прибавя се Маскарпонето и се размесва внимателно с дървена лъжица до еднородна смес.
Белтъците се разбиват на твърд сняг и се изсипват към маскарпонената смес, като всичко се разбърква внимателно.
Бишкотите се потапят за кратко от двете страни в кафето, след което се нареждат една до друга в съд.
Отгоре се разпределя слой крем, покрива се отново с натопени бишкоти и така се редуват бишкотите и кремът до свършването, като последния ред трябва да бъде крем.
Тирамисуто се покрива и се оставя да престои една нощ. Преди поднасянето се поръсва отгоре с какаото.

Класическа рецепта за Тирамису – един от най-популярните италиански десерти по света. Много е важно този десерт да престои една вечер, тъй като ще е по-вкусно отколкото току-що приготвено. 
На италиански  tiramisù (тирамису) означава буквално “вдигни ме на крака!”, „ободрѝ ме!“, заради двете си съдържащи кофеин съставки, кафето и какаото. 

tiramisù

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s