Фокача с патладжани и чушки

foccacia eggplant and peppers recipeФокача е италиански плосък хляб, който може да бъде изпечен без плънка или пък да бъде гарниран с домати и зехтин, лук, зеленчуци или сирене и т.н.. Традиционната фокача се приготвя със зехтин и сол. Този път я изпекох с патладжани и чушки, много вкусна лятна плънка 🙂

Фокача с патладжани и чушки

ТЕСТО

250 г брашно тип 500
125 мл вода
1 ч. л. суха мая
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
1 с. л. зехтин (олио или мас)

ПЛЪНКА

1 патладжан, нарязан на кръгчета
1 зелена чушка, нарязана на кръгчета
1 домат, нарязан на кубчета
2 скилидки чесън, ситно нарязани
100 г настъргано сирене Моцарела

ТЕСТО

Маята се разтваря в топлата вода и се добавят захарта и солта.
Пресява се брашното и се омесва тесто, като накрая се сипва мазнината.
Меси се 8-10 минути до меко, гладко тесто.
Прехвърля се в намаслена купа и се оставя да втасва за 60 минути или докато увеличи обема си две пъти.

ПЛЪНКА

Кръгчетата патладжани се посоляват и оставят да се отцедят за 10-15 минути, след което се измиват и подсушават.
Запичат се за кратко на сух тиган от двете страни.

ФОКАЧА

Фурната се загрява на 250 С с камък за печене.
Втасалото тесто се разделя на 4 части (1 =100 г) и всяка част се разточва на овална питка.
Отгоре всяка питка се поръсва с част от настърганото сирене Моцарела.
Разпределят се изпечените кръгчета патладжан, чушките, доматите и пресованият чесън.
Накрая се поръсва с Моцарела.
Фокачите се пекат 10 минути.foccacia eggplant and peppers

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s