Лимонови кексчета с Рикота

Lemon-ricotta biscuits recipeЛимоновите кексчета са с плътна, нежна структура, много ароматни и вкусни 🙂 А бадемовата есенция и филираните бадеми допълват идеално лимоновата нотка в тази рецепта.

Лимонови кексчета с Рикота

115 г краве масло, меко
180 г захар
2 ч. л. настъргана лимонова кора

1 с. л. лимонов сок
1 яйце
250 г Рикота или мека извара
1/2 ч. л. бадемова есенция

260 г брашно тип 500
1/2 ч. л. сода
1/2 ч. л. бакпулвер
1/4 ч. л. сол

филирани бадеми
захар за поръска

Брашното се пресява със содата, бакпулвера и солта.
Фурната се загрява на 180 С.
Форма за мъфини (12 х 80 мл) се намаслява и набрашнява или се застила с хартиени кошници.
В купа се разбива кравето масло със захарта и настърганата лимонова кора до получаване на кремообразна смес (бъркане с миксер на средна-висока скорост около 5-8 минути).

Lemon-ricotta biscuits1
Прибавят се яйцето, Рикотата и лимоновият сок, след което тестото се бърка до еднородна смес.
Добавя се пресятото брашно и всичко се разбърква добре.
Полученото тесто за кексчетата ще бъде гъсто.Lemon-ricotta biscuits2
Разпределя се в подготвената форма, като всяко кошница се пълни до 2/3 от обема й или по 60 мл тесто за всяко кексче.
Отгоре се поръсва със захар и филирани бадеми.

Lemon-ricotta biscuits3
Лимоновите кексчета се пекат 25-30 минути и се охлаждат 5-8 минути във формата преди да се извадят.

Lemon-ricotta biscuits

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s