Сьомга с ечемик и спанак

salmon and barley recipeГарнитурата и сама по себе си е прекрасна и може да бъде като самостоятелно блюдо, а колкото до сьомгата, тя може да бъде замена с друго рибено филе. 

Сьомга с ечемик и спанак 
2 филета сьомга без кожа
1 с. л. зехтин 
1 с. л. краве масло 
зехтин
2 скилидки чесън, пресовани
125 г пресен бейби спанак, измит и нарязан на дребно
100 г перлен ечемик
3-5 стръка копър
2 с. л. заквасена сметана 
сол и смлян черен пипер 
лимонов сок 
В 200-300 мл кипяща подсолена вода се изсипва ечемикът и се вари 20-40 минути до готовност, след което се отцежда.
В голям тиган се сгорещява 1 с. л. зехтин и се запържва пресованият чесън за 30 секунди.
Добавя се спанакът и се готви, докато се спаружи (около 3-5 минути).
Прибавят се отцеденият ечемик и сметаната, готви се около 2-3 минути, подправя се със сол и черен пипер на вкус.
Сваля се от котлона и се разпределя по чинии, като се полива с лимонов сок на вкус.
Междувременно в друг тиган се сгорещява 1 с. л. зехтин и се запържват подправените със сол и черен пипер от двете страни филета сьомга за 3-5 минути.
Рибата се обръща и се добавя кравето масло, пържи се още 2-4 минути до желаната готовност.
Готовата сьомга се поставя върху ечемика и се поръсва със ситно нарязан копър.
Сьомгата е полезна риба, освен че е богата на Омега-3 мастни киселини, отличен източник на протеини, тя е и бедна на мазнини и въглехидрати… Дотук прекрасно, но заради цената я купувам рядко 🙂 Често я пека на фурна, но от време на време приготвям и този горен вариант ала Икеа (защото именно в този любим магазин или по-точно в ресторанта им ядох сьмога с подобна гарнитура). salmon and barley
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s