Пекарска смес (мазнина за печене)

better than Pam recipeВсъщност тази рецепта е смес от брашно и мазнина, както и в незалепващия спрей за готвене, който можете да купите почти във всяка голяма верига супермаркети. Но ако сте като мен и предпочитате да го приготвите сами у дома, то Ви препоръчвам тази рецепта, която използвам вече 10 година и съм много доволна.

Пекарска смес (мазнина за печене)

1/2 ч.ч. (84 г) брашно тип 500
1/2 ч.ч. (110 г) мас, топено масло (Ги) или дехидратирано кокосово масло
1/2 ч.ч. (90 г) растително масло (олио)

better than Pam1

В купа се смесват продуктите и се разбъркват до едрозърнеста смес.

better than Pam2
С помощта на миксер се разбива 2-3 минути до получаване на светла смес, която увеличава обема си 2 пъти.

better than Pam3
Прехвърля се в буркан с капак и се съхранява или на стайна Т, или в хладилник до 1 година.
Използва се като се намазва с четка по стените на форми за печене, тави и т.н.
Отмива се идеално с топла вода.
При съхранение в хладилник сместа ще стане по-гъста, а при ст. Т има вероятност да се разслои, затова преди използването трябва да се разбие наново до еднородна смес.

* За приготвянето на мазнината е най-важно компонентите да бъдат без вода и със стайна Т.
** Ако искате да печете шоколадови изделия, то брашното се заменя с какао на прах (на 100 % или 50 на 50 %).

При намазването на формите за печене с олио или мас, по време на втасването изделието понякога попива тази мазнина и в края на печенето изпеченото изделие отново е залепено за тавата.  Затова често в рецептите ще намерите “Намажете с олио и поръсете с брашно, преди да поставите тестото във формата”.
Именно брашненият слой става бариера между мазнината и тестото, и в 99% от случаите след изпичането, печивото се отделя идеално от стените.
Универсална рецепта подходяща за печива, но също така за намазване на тави, в които ще се пече месо, риба и/или зеленчуци, гювечета, лазаня и т.н.

better than Pam

Leave a comment