Брауни (brownie)

brownie recipeРецепта за десерт от американската кухня с характерен кафяв цвят (англ. brown — «кафяв»; оттук и името), правоъгълни парчета от нарязан шоколадов сладкиш.

Брауни (brownie)

225 г краве масло
170 г шоколад (70 % какао)
250 г захар
4 големи яйца
1 ч. л. ванилова есенция
150 г брашно
1/2 ч. л. сол
100 г орехи по желание, накълцани на дребно

Фурната се загрява на 175 С.
Квадратна форма (23х23 см или 20х20 см) се намаслява, застилата с хартия за печене и отгоре отново се намаслява.
На водна баня се разтопява маслото и шоколадът, след което се прибавя 150 г захар и се разбърква.
Сместа се отнема от котлона и се ароматизира с ванилова есенция.
Яйцата се разбиват с останалата 100 г захар.
Половината от получената пухкава яйчена смес се изсипва при шоколадовата смес, като се бърка постоянно, за да не се пресекат яйцата от горещия шоколад.
Останалата половина яйчена смес се разбива още един път докато увеличи обема си два пъти, след което внимателно се добавя към шоколадовата.
Разбърква се и се прибавя пресятото брашно със солта, разбърква се (ако се добавят орехите сега е моментът).
Готовото тесто прилича на течна сметана, което се изсипва в подготвената форма.
Браунито се пече 25-27 ** минути на средно ниво, като върха на сладкиша е изсъхнал, но вътре е лепкав (ако се съмнявате, то печете 28 минути), след което се изважда.

** по време на печене леко се надига, върхът му става по-тъмен и сух (може и да се напука), така и трябва. На 23 минута от печенето се забожда в средата кибритена клечка, на нея ТРЯБВА да има полепнало тесто.

Охлажда се във формата напълно и се прибира в хладилник до другия ден.
Браунито се разрязва на 16 парчета и се поднася с топка сладолед или разбита сметана.
Съхранява се отлично до 2-3 дни, завит с целофаново фолио или може да се замрази във фризер до 1 месец (като всяко парче трябва да бъде увито добре с целофаново фолио).
Размразява се при стайна температура. brownie

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s