Риба с доматено чътни

fish and tomato chutney recipeЧътни е вид гъст индийски сос, приготвян от плодове или зеленчуци с добавка на оцет и подправки. Подходящ е за гарнитура към ориз, картофи, риба и ястия с месо.

Риба с доматено чътни

1-2 ледена или друга риба
олио
лимон
сол и смлян черен пипер

Доматено чътни

2 домата
1 червена чушка
1 червена люта чушка
2 с. л. червен винен оцет
2 с. л. захар
80 мл доматен сок
1 ч. л. царевично нишесте
сол на вкус

Фурната се загрява на 190 С.
Рибата се почиства, измива и подсушава, поставя се в леко намаслена, огнеупорна тава и се овкусява със сол, черен пипер и лимон.
Пече се 15-20 минути или до готовност.
В това време се приготвя доматеният сос.
В малка тенджера се поставят почистените от семки и нарязаните на кубчета домати и чушки.
Прибавят се оцетът, захарта и се разбърква, сместа се кипва и се вари 5-8 минути на умерен огън.
Царевичното нишесте се размива в доматения сок и се изсипва в тенджерата.
Сосът се готви още 2-3 минути до сгъстяване.
Изпечената риба се поднася с доматеното чътни и гарнитура по желание.

Ако не сте пробвали досега ледена риба, то Ви препоръчвам да я опитате, защото тази риба има една кост, която след изпичането се отделя идеално, а и по време на печенето изобщо не мирише на риба (страхотно в моя случай, защото щерката никак не долюбва рибата :-))fish and tomato chutney

Leave a comment